Blogs

SUPPLEMENTEN – 11 juni 2021 Ik kwam er achter dat ik vaak over dingen schrijf die te maken hebben met gedachten, emoties en spiritualiteit. Je lichaam is natuurlijk minstens zo belangrijk. Het is je persoonlijke voertuig waar je goed voor mag zorgen. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Waar ik het in deze blog over wil hebben zijn supplementen. Tegenwoordig is de grond steeds armer aan nutriënten waardoor we niet meer alle vitaminen en mineralen uit voeding kunnen halen die nodig zijn om ons lichaam gezond te houden en te laten herstellen. De grond wordt namelijk bespoten met stoffen om groenten en fruit te weren voor ongedierte en ze langer houdbaar te maken. In dit proces gaan veel voedingsstoffen verloren. Alsnog is het belangrijk variërende (liefst biologisch omdat dit puurder is) voeding te eten. Aanvullend kunnen voedingssupplementen een uitkomst zijn. De stoffen die hier in zitten komen allemaal uit moeder natuur maar dan in de dosering die jouw lichaam nodig heeft. Dit kun je zien als plantmedicijnen zoals het vroeger en in veel landen in de wereld nog steeds werd en wordt gebruikt. Ik zou adviseren om niet zomaar zelf met supplementen te beginnen maar advies te vragen aan een professional. Daarnaast zitten er in de supplementen van de doorsnee drogisten veel hulpstoffen waardoor de werking minimaal is. Ik geloof in kwalitatieve producten die goed zijn onderzocht. Ik zal de komende tijd informatie delen over enkele van deze supplementen. In deze foto zie je de supplementen die ik momenteel gebruik. Omdat ieder lichaam anders is en anders werkt, kan ik voor jou testen of je eventueel tekorten of een teveel aan bepaalde stoffen hebt en jou een persoonlijk suppletieadvies geven.

VERGEVING – 1 juni 2021 Vergeven kan erg moeilijk zijn. Want hoe kun je iemand vergeven die jou (veel) pijn heeft gedaan? Toch is dit zeker de moeite waard omdat vergeving een helende en hoge frequentie heeft waardoor jij je lichter gaat voelen. Vergeven doe je niet voor een ander maar voor jezelf. Het betekent dus niet dat je goed keurt wat de ander jou heeft aan gedaan maar dat jij je jezelf gunt om geen boosheid, verdriet of wrok meer te voelen naar de ander. Dit zorgt vaak voor een opgelucht gevoel en maakt dat je hart weer een stukje open gaat. Veel mensen zijn ook weleens boos op zichzelf of voelen ergens schuld of schaamte over. Deze emoties hebben een erg lage frequentie en zitten jezelf alleen maar in de weg. Het zorgt veelal voor stress en dit heeft geeft ook een weerslag op je lichaam. Daarom is het vergeven van jezelf ook erg belangrijk en krachtig. Op ieder moment deed jij wat je kon en wat op dat moment goed voelde. Dat is altijd goed genoeg. Er zijn verschillende manieren hoe je jezelf of iemand anders kunt vergeven. Merk je dat jij hier graag hulp bij zou willen? Het is een onderdeel dat terug kan komen in een holistisch consult of coaching gesprek. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden. Ik wens je een liefdevolle dag toe!

HELINGSPROCES – 24 mei 2021 Heb je weleens het gevoel dat steeds dezelfde thema’s blijven terugkomen in je leven? Dit is ook zo en dat is ook de bedoeling. Soms denk je dat je een thema hebt afgesloten maar komt het weer terug. Je ego maakt dan vaak een verhaaltje dat je terug bent bij af of nog niks geleerd hebt. Dit is echter niet zo; het helingsproces verloopt niet lineair of circulair maar in spiraalvorm. Hierin zet je steeds weer stapjes die je dichter bij je heling brengen. Deze spiraal blijft bestaan en stopt ook niet, het gaat steeds een laagje dieper. Je zal wel merken dat sommige dingen je minder gaan raken en er meer nodig is om jou uit balans te brengen dan voorheen. Als je de spiraal van boven bekijkt, lijkt het alsof er niet veel is veranderd. Als je de spiraal van voren bekijkt, zie je al de verschillende lagen en hoe ver je al bent gekomen. Probeer je dit te bedenken wanneer je een bepaald thema of een bepaalde situatie opnieuw tegen komt. De afgelopen dagen kwam ik ook een thema tegen waarvan ik dacht dat ik het afgesloten had en ging mijn ego mezelf naar beneden praten. Toen ik me de werking van het helingsproces herinnerde, bedacht ik me dat ik dit proces graag met jullie wil delen. Nu heb ik in liefde weer een laagje van het thema mogen afpellen. Is er een thema dat blijft terugkomen in je leven? En lukt het om dit te accepteren of denk je weleens dat je terug bent bij af? Laat het me weten in een comment. Heb een mooie dag en wees mild voor jezelf, a.s. woensdag is er een intense volle maan waarvan de energie al voelbaar kan zijn voor je. Liefs

OVERTUIGINGEN – 18 mei 2021 Overtuigingen, we hebben ze allemaal. Je krijgt ze meestal mee vanuit je opvoeders, leerkrachten, vrienden, klasgenoten, cultuur, religie, noem maar op. Wanneer mensen uit je omgeving je iets eens of meerdere malen vertellen, pikt je onderbewustzijn dit op en ga je geleidelijk naar deze overtuigingen leven. Ik vergelijk overtuigingen ook weleens met regeltjes die je in je hoofd hebt. Zoals; ik moet op tijd komen, ik moet hard werken, ik moet er altijd tiptop uitzien. Soms zijn ze nog wat extremer zoals; ik zal nooit iets bereiken in mijn leven, ik moet voor mijn ouder(s) zorgen. Overtuigingen bevatten vaak het woord; ‘moet’ en geeft vaak een tijdsduiding aan, zoals; ‘altijd’. Overtuigingen houden je vaak klein en houden persoonlijke groei tegen. Ga eens na welke overtuigingen jij hebt en als je wil, kun je er een paar opschrijven. Toen ik dit voor mezelf deed, raakte het me. Zoveel regels die ik mezelf had opgelegd, wat een energie kost(te) dit mij dagelijks. Een voor een ben ik gaan onderzoeken waar deze vandaan kwamen en heb ik er verschillende mogen transformeren naar een positieve en gezonde tegenhanger. Dit zorgde voor een lichter gevoel en het gaf mij meer ruimte. Ik ben nog niet van alle overtuigingen bevrijd maar dit is denk ik een ongoing process. Er zijn verschillende methoden om overtuigingen om te buigen. Ik help je hier graag bij. Stuur me een bericht wanneer je ook aan je overtuigingen wil werken. Omdat het altijd begint bij bewustzijn ben ik benieuwd; wat is een overtuiging die jij hebt?

RUIMTE INNEMEN – 12 mei 2021 Lief mens, het is jouw geboorterecht en plicht zelfs om de ruimte in de wereld in te nemen die voor jou bedoeld is. Het dient jou niet meer om jezelf kleiner te maken dan je bent. Jij bent uniek; in het hele universum is er maar een jij. Je bent het waard jezelf te laten zien en je stem te laten horen. Jij bent belangrijk en mag jezelf zijn met al je mooie eigenschappen maar ook schaduwkanten. Hiermee neem je zelf je ruimte in maar geef je anderen ook de ruimte zichzelf te kunnen zijn. Veel mensen zijn niet bang voor hun tekortkomingen maar juist voor hun innerlijke kracht. Hier is echter niets mis mee; gebruik je kracht om te shinen!

TEKENS VAN HET UNIVERSUM – 30 april 2021 Heb jij soms het idee dat je er alleen voor staat? Dit is zelden zo in fysieke zin maar ook in spirituele zin is er altijd hulp aanwezig. Hoor je weleens een liedje op de radio waarbij een zin er uit lijkt te springen en deze zin je bij blijft? Valt je oog op een bepaalde quote die precies over een thema gaat waar je mee worstelt? Zie je steeds dezelfde getallenreeks? Dit kunnen allemaal tekens zijn van het universum. Het universum heeft een soort van helicopterview op wat er gebeurt in de wereld en stuurt constant tekens die je mag zien om je een bepaald inzicht te geven of om je een duwtje in de juiste richting te geven. Soms zijn de tekens mysterieus of symbolisch en is het aan jou om de juiste betekenis er uit te halen. Soms komt het teken door tijdens een gesprek met een dierbare die net dat antwoord geeft waar je naar op zoek bent. Het kan ook zo zijn dat een onderwerp waar je eerder nooit over na hebt gedacht, nu een gespreksonderwerp blijkt te zijn bij verschillende mensen en omgevingen; dit heet synchroniciteit. Nu is het niet zo dat in alles in verborgen betekenis ligt dus probeer te voelen wat met jou resoneert; bij een teken vanuit het universum voel je dit heel duidelijk. Je krijgt kippenvel of een rustig en tevreden gevoel. Doe er je voordeel mee wanneer je deze tekens op merkt. Het mooie is dat – hoe bewuster je wordt van deze tekens, hoe vaker ze zullen verschijnen. Ontvang jij ook wel eens een teken van het universum? Of denk/spreek je vaak uit dat iets toeval of toevallig is?

HOE GEBRUIK JIJ JE ENERGIE? – 26 april 2021 Alles bestaat uit energie. Hoe besteedt jij je energie? Gebruik je het om dingen te doen waar je ziel blij van wordt of om eindeloze to do lijstjes af te vinken? Elke dag heb je de keuze hoe jij je energie wil gebruiken. Bedenk dat het even veel energie kost om jezelf zorgen te maken en negatief te denken als te geloven en positief te denken. Het verschil is dat het laatste je veel meer brengt en deze positiviteit ook weer andere positieve dingen aantrekt. Sta hier de komende tijd eens wat meer bij stil. Ik ben benieuwd wat het je brengt!

VORIGE LEVENS – 21 april 2021 Ben je weleens voor het eerst op een plek geweest en het onverklaarbare gevoel gehad thuis te komen? Heb je weleens iemand voor het eerst ontmoet en het gevoel gehad deze persoon al (lang) te kennen? Kun je je inleven in situaties die je in dit leven niet bent tegen gekomen? Geef je weleens advies waarvan je niet weet hoe je aan die kennis komt? Heb je een onverklaarbare angst? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat jouw ziel is geïncarneerd. Dingen die je in vorige levens hebt mee gemaakt, zijn tekenend voor je ziel. Veel van deze ballast draag je onbewust met je mee. Het mooie is dat je ook talenten en interesses hebt mee genomen naar dit leven die je mag herontdekken. Je zielsmissie kan verschillen maar ook overeenkomen met die van vorige levens. Wanneer je je herkent in bovenstaande vragen en onverklaarbare klachten of angsten hebt, kunnen we de oorzaak tijdens een holistisch consult onderzoeken. Dan komen deze gebeurtenissen even in je bewustzijn om ze vervolgens te kunnen loslaten zodat ze je in het hier en nu en in de toekomst niet of minder in de weg zitten. Dit alles zorgt ervoor dat je je lichter mag gaan voelen. Heb je vragen over reïncarnatie of over hoe het is om een oude ziel te zijn? Stel ze hieronder of stuur me een privé bericht. Heb een mooie dag!

NIEUWE MAAN – 12 april 2021 Vandaag is het nieuwe maan in het teken ram. Dit is de ideale dag om intenties te zetten voor de komende maand. Bedenk waar je dankbaar voor bent en bepaal dan waar je je op wil richten de komende tijd. Een paar tips voor het zetten van intenties;- Wees specifiek in je wensen en durf groots te dromen.- Schrijf intenties in positieve vorm; het universum herkent het woord ‘niet’ niet dus als je op schrijft wat je niet wil, kun je dit alsnog aantrekken.- Visualiseer hoe je leven er uit gaat zien wanneer je wensen uit komen.- Lees de komende maand dagelijks of af en toe terug wat je hebt opgeschreven, dit draagt bij aan de manifestatie van je intenties. Vandaag mag ik tot 16.00 een maankaart of een levensboompaden kaart voor je trekken. Ik voel welke kaart jij vandaag mag zien en lezen. Reageer op deze post of stuur me een privé bericht wanneer je hier naar benieuwd bent en dan zal ik jouw kaart in een privé bericht sturen. Geniet van deze nieuwe dag, een dag zoals vandaag is er maar een!

ANGST – 10 april 2021 Angst is iets wat veel mensen herkennen of weleens hebben ervaren. Je kunt het herkennen aan; hartkloppingen, onaangenaam gevoel op de borst, zweethanden, duizeligheid, buikpijn, misselijkheid, trillen, koude rilling, angst om gek te worden. Helaas wordt dit angstige gevoel versterkt wanneer je merkt dat je zulke fysieke klachten krijgt waardoor de angst alleen maar toeneemt. Je kunt zelfs bang zijn een hartaanval te krijgen of denken dat er iets anders in je lichaam mis is. Vroeger ervaarden mensen dagelijks angst, dit was nodig om te kunnen overleven. Tegenwoordig zijn er minder grote gevaren maar hebben we deze stressreactie nog steeds. Angst ontstaat wanneer je niet in contact staat met je lichaam en het nu ontkent. Je leeft in het verleden of bent bang voor de toekomst. Negatieve gedachten zijn vaak een veroorzaker hiervan, ze proberen je te beschermen voor eventueel gevaar. Helaas wordt juist het tegenovergestelde bereikt. Wanneer je emoties onderdrukt of weg stopt, manifesteren ze zich vaak als lichamelijke klachten. Deze klachten zijn een signaal dat je meer naar je gevoel en lichaam mag luisteren. Het mooie is dat de oplossing ook in je lichaam zit. The only way out is in. Kijk je angst aan en probeer te achterhalen wat het je probeert te zeggen, meestal is het een signaal om je lichaam te geven waar het om vraagt. Probeer de onderliggende emotie toe te laten; emoties duren maximaal 90 seconden en verdwijnen ook weer wanneer je ze hebt toe gelaten. Probeer – wanneer je angst voelt – rustig op je ademhaling te letten met een hand op je buik, zo kom je weer in het hier en nu. Bewustzijn kan namelijk niet bestaan naast angst. Je zult merken dat je ademhaling weer wat langzamer wordt en je weer meer tot ontspanning komt. Angstgevoelens kosten veel energie dus rust goed uit en wees lief voor jezelf.

EVENWICHT – 7 april 2021

Ik ken het donker en ik ken het licht Beide zijn nodig voor evenwicht Ik hou van de zon en vind geborgenheid in de kou Ik zweef en sta met beide voeten in de aarde Ik hou van dancehall en van pianomuziek Ik hou van praten en van stilte Ik hou van een drankje en van water Ik hou van diepte en kan praten over niks Ik heb lange relaties gehad en kan het fijn vinden om single te zijn Ik hou van reizen; de wereld rond en ik hou van reizen door mijn ziel Ik kan intense vreugde ervaren en intens verdriet Ik sta open voor religies en ben spiritueel op mijn manier Ik hou van kickboksen en ik hou van yoga Ik hou van gezelschap en van tijd voor mezelf Ik ben vaak gehaast en geloof niet in het concept tijd Ik heb een oude ziel en kan spelen als een kind Ik ken het donker en ik ken het licht Deze tegenstrijdigheden zijn natuurlijk verhaaltjes van mijn ego en zeggen niet veel over mijn Zijn. Ik heb geleerd de verschillende kanten van mijzelf te omarmen zonder ze te veroordelen. Niks is zwart of wit; alles is met elkaar verbonden, het verschil zit in hoe jij naar dingen kijkt. Dingen zijn niet zoals ze zijn maar hoe jij ze ziet. Alles zit in jou zelf; je bent Al één. Dit kan soms alleen voelen maar ik hoop dat dit besef je juist ook compleet laat voelen.

LEVEN IN HET NU – 29 maart 2021

Het enige wat je ooit zult hebben is dit moment. Het nu. Een moment als dit is er nog nooit geweest en zal er ook nooit meer zijn. Veel mensen zijn zich hier in het dagelijks leven niet bewust van. Niet gek ook omdat de maatschappij is in gericht aan de hand van tijd. Het verleden is ooit het huidige moment geweest. Gebeurtenissen in het verleden hebben je gebracht waar je nu bent. Niets meer of minder dan dat. We zijn gewend om het verleden te blijven afspelen in ons hoofd, om bijvoorbeeld dingen te kunnen verklaren of herinneringen op te halen. Het is gezond wanneer dit af en toe gebeurt maar het gaat je in de weg zitten wanneer je meer in het verleden leeft dan in het nu. Je gedachten vertellen een verhaaltje over gebeurtenissen uit het verleden. Het tegenstrijdige is dat de gedachten over het verleden ook je toekomst kunnen bepalen omdat gedachten creatiekracht hebben. Hierdoor trek je soms juist situaties aan die bekend voor je zijn en je vervelend vond maar doordat je deze gebeurtenissen in je hoofd blijft herhalen, manifesteren ze zich ook naar het nu. Wanneer je je ongelukkig voelt komt het vaak voor dat je terugkijkt op een periode waarin je je gelukkiger voelde. Dit is echter niet helpend, hiermee ontken je het nu en richt je je energie op hoe het was en had kunnen zijn in plaats van op de werkelijkheid. Verandering hoort bij het leven; ieder moment verandert er iets, anders zou er geen beweging en dus geen leven meer zijn. Wanneer je probeert te accepteren dat er momenten zijn dat je je beter hebt gevoeld (en er momenten zullen komen waarin je je zelfs nog beter gaat voelen dan toen), kun je je energie gebruiken om in het nu te leven. Hierdoor zul je automatisch meer geluksmomenten ervaren. In het nu kun je vogels horen fluiten, bloemen ruiken, het zonnetje zien schijnen, een glimlach van een onbekende ontvangen. Een quote die mij erg heeft geholpen is; this too shall pass (ook dit zal voorbij gaan). Dit kan hoop geven in moeilijke momenten en het maakt dat je niet te gehecht raakt aan mooie momenten dat je hier afhankelijk van wordt. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze materie; de boeken van Eckhart Tolle zijn erg aan te raden. Een mooi nu gewenst!

GEDACHTEN – 8 februari 2021

Je kent het vast wel; regelmatig komen er gedachten voorbij in de trant van; ik doe het niet goed, ik kan dit niet, ik doe alles fout, dit had beter gekund. Sinds de oertijd is er niet veel veranderd aan onze gedachten. Van nature zijn veel gedachten negatief om je te behoeden voor potentieel gevaar. Dit geldt nog steeds, het grote verschil is echter dat er in het algemeen minder grote gevaren zijn in de huidige maatschappij. Toch reageren je hersenen op dezelfde manier. De functie van je gedachten is tegenwoordig nog steeds om je te willen beschermen. Vaak ontstaat een gedachtepatroon uit veiligheid naar aanleiding van een nare gebeurtenis of trauma. Elke dag hebben we duizenden gedachten, het is daarom verleidelijk om jezelf met je (negatieve) gedachten te identificeren. Jij bent echter niet je gedachten. Je hebt gedachten maar je bent ze niet. Je bent zo veel meer dan dat! Probeer je wat vaker gewaar te worden van de gedachten die er voor bij komen, zonder dit direct te geloven. Probeer ze te observeren en dan weer los te laten. Weet dat gedachten vaak negatiever zijn wanneer je niet lekker in je vel zit, laag in je energie zit of moe bent, geloof ze vooral op deze momenten niet en wees lief voor jezelf. De volgende stap is om positieve gedachten te koesteren; deze zijn namelijk net zo krachtig. Het verschil is dat deze je verder helpen en creatiekracht hebben. Je gedachten bepalen je wereld; zie jij het rooskleurig in of zie je beren op de weg? Ik zal een volgende keer schrijven over hoe je kunt oefenen met positiever denken en hoe je ze kunt inzetten om dingen te creëren. Herken jij jezelf hier in? Wat helpt jou om negatieve gedachten minder serieus te nemen?

HOLISME – 1 februari 2021

Wat is holisme eigenlijk? Holos betekent heel; holisme is het zien van het geheel; voor een mens betekent het dat je iemand ziet met het fysieke lichaam, emoties en ziel. Dikwijls wordt er gekeken naar een onderdeel, terwijl alles invloed heeft op elkaar. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met een domino steen; wanneer je emoties uit balans zijn, geeft dit ook een fysieke weerslag. Je kent vast het gevoel dat je je niet lekker in je vel voelt en je dan ziek wordt. Andersom kunnen fysieke klachten veel invloed hebben op je stemming, bijvoorbeeld wanneer je een tekort of teveel hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Op zielsniveau worden traumatische gebeurtenissen opgeslagen die een fysieke of emotionele disbalans kunnen veroorzaken. Zo zijn er talloze voorbeelden. Alles staat met elkaar in verbinding; heb je weleens de gelijkenis gezien tussen je handpalm en de stam van een boom? Zo zijn er ook veel planten die een soortgelijke vorm hebben als onze organen en het mooie daarvan is dat deze plant ook ondersteunend werken voor dat specifieke orgaan. Een holistische visie heeft mij veel inzichten gebracht. Heb jij bepaalde klachten die de reguliere gezondheidszorg niet kan duiden of jou bij kan ondersteunen? Door middel van een holistisch consult kan ik testen waar de disbalans en is er ter plekke een manier om deze disbalans te herstellen of geef ik je een advies mee. Kijk op mijn website voor meer informatie en de prijzen van een consult. Ik wens je een week vol verbinding!

JOUW KERN – 20 januari 2021

Een tijd als deze kan veel invloed hebben op je gemoedstoestand en energieniveau. Soms voelt het alsof de hele wereld op jouw schouders rust. Dit kan ook bijna niet anders in deze tijd; het nieuws en vrijwel alle gesprekken gaan over hetzelfde onderwerp. Logisch dat je dan wordt overvallen door angst en machteloosheid. Weet dat – ondanks alles wat er speelt in de wereld (dit is altijd al zo geweest en er zal narigheid blijven bestaan) – jij een ongekende (veer) kracht en hoeveelheid licht in je hebt. Dit is de kern van jouw zijn. Negatieve gedachten over jezelf doen dit soms verbloemen en doen lijken alsof er niets goed kan gaan. Toch kun je je hier op ieder moment weer bewust van worden. Maak contact met deze kern in jezelf door te mediteren, wandelen in de natuur, te schrijven of je favoriete liedje te beluisteren. Vaak zijn mensen bang voor wat er dan naar boven komt maar er is niets om bang voor te zijn; je bent een prachtig wezen. Ik gun jou dit basis vertrouwen te ervaren, dan maakt het niet uit wat er om je heen of zelfs wereldwijd gebeurd maar kun je altijd in tunen bij jezelf. Jouw binnenwereld heeft grote invloed op hoe de buitenwereld manifesteert. Hier zal ik een andere keer over schrijven. En het mooie is; wanneer jij je weer bewust bent van je kern, hou jij je energie omhoog wat weer maakt dat je alles wat er gebeurd beter aan kunt. Heb een fijne dag!

VOEL, ZIE EN LUISTER – 11 december 2020

Je lichaam en ziel bevatten meer wijsheid dan je je vanuit je hoofd kunt bedenken. Toch is het er in overvloed, deze wijsheid laat zichzelf dagelijks zien, je moet het alleen willen voelen, zien en horen. Dit kan zich uiten in ongemak, een onderbuikgevoel of pijn. Maar het kan ook juist blijdschap of positieve energie zijn, het zijn allemaal signalen die je kunnen helpen bij het volgen van jouw pad. Laat je niet afleiden door geluiden van buitenaf want alles wat je nodig hebt zit al in jezelf. Wanneer je de signalen van je lichaam negeert, kunnen signalen ook van buitenaf komen zoals een wijze zin die iemand tegen je zegt, een ‘toevallige’ gebeurtenis, een symbool of quote, een zin uit een liedje. Er zijn meer dan genoeg hulpmiddelen om jou te ondersteunen wanneer je je hart er voor opent.

NAAR BINNEN KEREN – 1 december 2020

Probeer wat vaker contact te maken met je binnenwereld. En dan bedoel ik niet het gepieker waar menigeen mee bekend is maar juist te voelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. – Ben je bewust van je ademhaling. Je hoeft hier niets aan te veranderen, je er van bewust zijn is voldoende. Soms gaat dit makkelijker met je ogen dicht. – Sluit je ogen en hoor de geluiden om je heen en de gedachten door je hoofd. Je hoeft hier niets aan te veranderen. – Doe een bodyscan; ben je bewust van je lichaam, van je linker dikke teen tot aan je kruin. – Wanneer je meer tijd hebt of maakt, is mediteren of yoga ook een mooie manier om naar binnen te keren. Probeer dagelijks een van deze dingen te doen. Ik hoor je denken; ja maar ik heb het zo druk, ik heb nog zoveel dingen te doen. Meestal zijn dit dingen die je doet omdat ze van jezelf moeten of waarvan je denkt dat ze van je worden verwacht. Gun jezelf deze rust momenten. Elke dag telt 24 uur! Gun jezelf een paar minuten per dag om naar binnen te keren en probeer dit elke keer iets uit te bouwen. Wees niet te streng voor jezelf, het mooie is dat je altijd ruimte kunt creëren voor jezelf en daarmee de ruimte kunt ervaren die er is. En onthoud; juist wanneer je gestrest, druk of moe bent mag je meer tijd besteden aan jezelf.

AARDEN – 10 november 2020

Aarden vind ik een moeilijk woord om uit te leggen. Toch is het de basis van ons bestaan. We leven op aarde en daarom is het belangrijk om hiermee in verbinding te zijn. Een ander woord hiervoor is gronden. In deze hectische wereld die steeds meer online plaats vindt, is het moeilijk om in contact te blijven met de aarde. Wanneer je niet goed geaard bent, is het vaak zo dat je gedachten en angsten alle kanten op vliegen om maar niet op aarde en in het hier en nu te hoeven zijn. Vooral in onrustige tijden zoals tijdens deze covid periode is het daarom belangrijk om jezelf goed te aarden. Dit maakt ook dat je heftige gebeurtenissen om je heen beter aan kunt. Jezelf aarden / geaard zijn kun je oefenen. Een vrij makkelijke manier is om gedurende de dag bewust te worden van je voeten en er op te letten dat je beide voeten stevig op de grond zet (hier komt inderdaad het spreekwoord vandaan). Vaak zijn we geneigd – ook omdat dit ons is aangeleerd – om met een been over het andere te zitten maar zo raak je sneller uit balans. Voel de grond onder je voeten, het kan ook helpen om je tenen wat te bewegen. Dit werkt nog beter wanneer je regelmatig zonder schoenen rondloopt, bijvoorbeeld binnen of op het strand. Een andere manier is om vaker in de natuur te wandelen en je bewust te zijn van de stappen die je zet. Tuinieren of in het zand/grond wroeten met je handen werkt ook goed om te aarden. Voeding kan ook helpen; het liefst groenten die in de grond groeien maar ook pure chocolade helpt bij aarding. Een andere manier is mediteren, het liefst in kleermakerszit of lotushouding op de grond zodat je op deze manier verbonden blijft met de grond. Ademhalingsoefeningen of een bodyscan zijn ook een mooie en effectieve manier. Veel plezier met oefenen en ik hoop dat je mag ervaren dat je jezelf door middel van aarden met momenten iets beter en sterker kunt voelen. Binnenkort zal ik meer oefeningen delen die je helpen bij het aarden. When the roots are deep, there’s no need to fear the wind.

RAINBOW – 5 november 2020

‘You can’t have a rainbow without a little rain’ used to be my favourite quote when I was in high school. Now I think it was a bit naive and I used it to suppress the heavy heart I was having most of that period. Yet I think the phrase has some kind of deeper meaning to it. We need both dark and light in our lives. If there would be just light, we wouldn’t be able to recognize it for light. That doesn’t mean you should attract darkness or feel not worthy of experiencing light but it’s good to welcome both sides. Remember that nothing is permanent and try not to get attached to one of the two. When you are feeling calm and positive embrace the feeling but don’t try to hold on to it. When you are feeling low remember that better days will come. Isn’t it true that you can appreciate the light even more after you’ve in the dark? Try to trust the process and enjoy the rainbows on the way.

ENERGIE – 22 oktober 2020

Alles bestaat uit energie. Maar wat is energie nu eigenlijk? Dit zijn minuscule deeltjes waaruit alles is ontstaan. Leven is in feite energiedeeltjes die in beweging zijn en hiermee golven creëren. Energie zit dus in objecten, planten, dieren en wij mensen bestaan uit energie. Maar ook voeding en gedachten bestaan uit energie. Daarom is het heel belangrijk hoe jij met jouw eigen energie omgaat en welke energie je tot je neemt. Zijn dit vooral bewerkte voeding en negatieve gedachten? Dan heeft dit ongetwijfeld invloed op je energieniveau. Maar het mooie is; zodra je dit weet, kun je hier ook een positieve invloed op uitoefenen. Wanneer je je hier namelijk bewust van bent, denk je twee keer na of je wel echt zo blij wordt van die zak chips of dat gepieker waarmee je in een circulaire gedachtestroom terecht komt. Probeer bij jezelf te voelen waar jij energie van krijgt; het effect zul je zelfs al merken wanneer je aan iets denkt wat je energie geeft. Hierdoor kun je je ook al meer opgeladen voelen. Probeer ook eens te voelen wat energie bij je weg zuigt, hier hoef je je alleen bewust van te worden. Bewustzijn is stap een, daarna volgt pas verandering. Weet dat je zelf invloed hebt op je energieniveau en dat je dit elk moment van de dag kunt veranderen. Heb een mooie dag, want een dag zoals vandaag is er maar een keer!